Blogi

Gelatin bubbles / Liivatekuplat

small May 2, 2014 by Kakkumonsteri | Filed under Resepti, Vierasbloggaaja.

DSCN4865

Minun on pitänyt jo pitkään testata liivatekuplien tekoa ja vihdoin tulikin oikein mainio tilaisuus siihen. Tein kuplia ystäväni valmistujaiskakkuun, mutta nämä sopivat erinomaisesti myös vappukakkuun tai vaikka lasten vesiaiheiseen synttärikakkuun. Ensimmäinen yritykseni meni pilalle, koska yritin käyttää liivatelehtiä. Näihin kannattaa ehdottomasti käyttää liivatejauhetta, jota myydään lähes kaikissa kaupoissa, joissa on liivatelehtiäkin. Liivatejauhe on lisäksi riittoisampaa, 1tl vastaa 2 liivatelehteä. Mikäli näihin haluaisi käyttää liivatelehtiä, tarvisi niitä ainakin 30kpl ja niin suuri määrä liivatetta ei liukea pienen pieneen vesitilkkaan. Kunhan on oikeat välineet, niin nämä varmasti onnistuvat. ;)

Gelatin bubbles

Noin 10kpl (riippuu koosta)

8rkl vettä
4rkl liivatejauhetta
kimalle tomuväriä

sakset
vahvaa teippiä
vesi-ilmapalloja

DSCN4796

Pallot

Aloita valmistelemalla ilmapallot. Pumppaa vesi-ilmapalloihin hieman ilmaa. Itse yleensä täytän ne puolilleen, mutta kupliahan voi tehdä eri kokoisia. Palloihin jää yleensä kärkeen tuo ärsyttävä pieni nokka, mutta siitä on helppo päästä eroon.

nimetön

Vedä ilmapallon päitä erilleen ja kiepauta “nokka” solmun viereen ja kierrä ne yhteen. Teippaa päät kiinni toisiinsa vahvalla teipillä. Ylemmässä kuvassa näkyvä tavallinen teippi ei ollut tarpeeksi vahvaa vaan käytin lopulta ruskeaa pakkausteippiä.

DSCN4802

Sitten pallojen pintaa voidellaan hieman rasvalla. Kasvirasva Crisco on kätevä ja sitä voi ostaa leivontatarvikeliikkeistä. Käytän sitä myös vaahtokarkkimassan tekemiseen. Mutta rypsiöljykin käy ihan hyvin. Rasvaa levitetään talouspaperilla ihan vähän vain, jotta pallo irtoaa lopuksi liivatteesta. Jos rasvaa on liikaa, ei liivate tartu. Rasvaa ei saa olla selkeästi näkyvillä pallon pinnassa, vaan tasaisesti sen verran, että pinta aavistuksen kiiltää.

DSCN4801

Liivateseos

Laita astiaan 8rkl kylmää vettä. Sekoita joukkoon hieman kimalle tomuväriä. Itse käytin kultaista ja laitoin sitä ehkä 1/6 tl. Sekoita tasaiseksi.
Lisää veteen 4rkl liivatejauhetta, sekoita ja anna seoksen turvota noin 5min. Kuumenna sitten seosta mikrossa 10-15s. Seos ei saa olla täysin kiehuvaa.
Anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi.

DSCN4804

Kasta pallo liivateseokseen lähes kauttaaltaan. Solmukohtaa ei tietenkään kannata kastella. Nosta pallukat ritilälle kuivumaan.

DSCN4834

Yksi kerros liivatetta ei riitä tekemään pinnasta tarpeeksi vahvaa, vaan dippaus kannattaa uusia 1-2kertaa, kunhan pinta on ensin pari minuuttia kiinteytynyt. Jokin silikoninen tai muovinen ritilä olisi paras näiden kuivattamiseen, sillä liivate ei tartu niihin kiinni samalla tavalla kuin tämmöiseen metalliritilään. Mutta kyllä tämäkin paremman puutteessa toimi.Kun kerrokset ovat valmiit, anna pallukoiden kuivaa huoneenlämmössä vähintään 24h. Jos pallukoiden viereen laittaa tuulettimen, kuivaa pinta 4-6 tunnissa. Itse käytin meidän vanhaa, pientä tuuletinta, joka puhalsi kivan viileää ilmaa ja pallot kuivuivat vielä samana päivänä. Kuumaa puhallinta ei kannata käyttää, sillä tällöin liivate vain sulaa. Ja hiustenkuivaaja tahtoo olla liian ärhäkkä peli tähän tarkoitukseen.

DSCN4844

Kun pinta on kovettunut, leikkaa ilmapalloon solmun viereen pienen pieni reikä ja päästä ilma vähitelleen pois. Poista pallo kuplan sisältä ja leikkaa kuplan “suuta” tarvittaessa siistimmäksi.

DSCN4861

Kuplat voi liimata kakkuun kiinni esim. pikeerillä tai sokerikuorrutteella. Elintarvikeliima tai vesi ei tahdo olla tarpeeksi jykevää näiden liimaamiseen.
Kuplat voi myös asetella nätisti kakun ympärille tai tarjoilualustalle.

← Previous

Tags: ,